Adım Adım Counter-Strike Oynama Rehberi
Burada şimdi anlatacaklarım Counter-Strike'ı daha önce hiç kurmamış bir oyuncunun Counter-Strike oynamak için yapması gerekenlerin adım adım anlatımıdır. Şimdi yolumuz uzun hemen yazıma geçmek istiyorum izninizle
1. İlk önce yapılması gereken en önemli şey elimizde bir Half Life CD'si bulunmasıdır çünkü Counter-Strike için Half-Life'ın grafikleri ve sistemi üzerine uygulanmış bir ek bir oyun dememiz yanlış olmaz. Ayrıca CD'mizin kopya olabilir, bu bir sorun teşkil etmiyor. Bu CD'mize sahip olduktan sonra ikinci gereken şey bir kaç dosya.
2. Önce Half-Life oyunumuzun en son çıkan yamasını download edip kurmamız gerekiyor çünkü Türkiye'deki tüm oyun sunucuları bununla uyumlu. Half-Life'ın CD'deki halinin versiyonu 1.0.0.5'dir. Bu yazı yazıldığında Half-Life'ın en son yaması 1.1.1.0 idi.
3. Bu dosyayı download edip kurduktan sonra sıra 2. ve son dosyamıza, yani Counter-Strike'a geldi. Bu yazı yazıldığında Counter-Strike'ın son sürümü 1.5idi.
4. Counter-Strike'ın kurulumu bittiğinde masaüstüne bir kısayol oluşturmak isteyip istemediğinizi soracaktır. Buna ok diyerek bir kısayol yaratmanız iyi olur.
5. Şimdi sıra oyuna girmeye geldi. Counter-Strike açtığınızda karşınıza gelen menüde öncelikle Configuration kısmına girerek ayar yapmanız yararınıza olacaktır. Video ve Audio ayarlarınızı yaptıktan sonra Controls kısmına girmeyi unutmayın. Burada oyun içinde kullanacağınız tuşların ayarlarını önceden yaparsanız oyun içinde nasıl konuşacağım veya nasıl silah alacağım gibi soruların cevabını önceden biliyor olursunuz. Tüm ayarları bitirdikten sonra ana menüye geri dönün.
6. Sıra bir oyuna girmeye geldi. Ana menüde Play CS 1.4 tuşuna basın ve karşınıza gelen menüde sizi ilgilendiren iki kısım var. Customize ve Internet Games.
Customize: Bu bölümde oyun içinde kullanacağınız nick ve logoyu ayarlayabilirsiniz.
Internet Games: Buraya tıkladığınızda ise artık geriye sadece oynayacağınız sunucuyu seçmek kaldı demektir. Bir sunucu eklemek için Add Server tuşuna basmanız gerekiyor.
7. Oynayacağınız suncuyu da belirledikten sonra sağ tarafta o sunucuda kaç kişi olduğu görülür. Sunucuya girmek için ismine çift tıklamanız veya Join Game demeniz yeterli olacaktır.
NOT: Eğer Sanane Inc. sunucularında oynuyorsanız ve kayıtlı bir nicke sahipseniz console'da bir kereye mahsus setinfo pw SIFRENIZ yazın, ya da SIERRAHalf-Lifecstrike klasörü içerisindeki config.cfg dosyasını notepad ile açarak en son satıra setinfo pw "SIFRENIZ" yazın (" işaretini kullanmanız gerekmektedir)
Eğer AGSZone sunucularında oynuyorsanız ve kayıtlı bir nicke sahipseniz console'da bir kereye mahsus setinfo zonepw SIFRENIZ yazın, ya da SIERRAHalf-Lifecstrike klasörü içerisindeki config.cfg dosyasını notepad ile açarak en son satıra setinfo zonepw "SIFRENIZ" yazın (" işaretini kullanmanız gerekmektedir)
Gerisi ise sizin kabiliyetinize kalmış birşey. önce takımınızı seçip sonra da silahlarınızı alıp oyunun içine katılabilirsiniz Eğer herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız ziyaretçi defterini kullanabilirsiniz.
Teröristler:
Terrorist olduğunuzda kendi oyuncu modeliniz olarak kullanabileceğiniz 4 farklı terörist modeli vardır:
Arab: Ortadoğu kökenli terörist örgüt (Leet Krew) üyesi.
Terror: Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla ortaya çıkmış olan ve doğu Avrupanın en korkulan terörist örgütlerinden olan Phoenix terör örgütü üyesi.
Arctic: Özellikle 1990 yılında Kanada konsolosluğunun bombalanamasıyla gündeme gelmiş olan İsveç kökenli terör örgütü üyesi.
Guerilla: Ortadoğu kökenli Amerika karşıtı acımasız terör örgütü Gorilla Warface üyesi.
Counter-Terroristler
Ct olduğunuzda kendi oyuncu modeliniz olarak kullanabileceğiniz 4 farklı ct modeli vardır:
Urban: Dünya çapında terörist saldırılara hedef olabilecek Amerikan hedeflerini koruma amaçlı ct birliği(Seal Team 6) üyesi.
Gsg9: 1972 Münih olimpiyatları sırasında İsrailli atletlerin öldürülmesi sonucu kurulmuş özel Alman ct birliği üyesi.
SAS: İkinci dünya savaşı sırasında oluşturulmuş Geniş kapsamlı harekat birliği British Special Air Service(SAS)'in ct birliği üyesi.
GIGN: Ünlü Fransız anti-terörist harekat birliği GIGN üyesi.
Ct kuvvetlerine en güzel örnek; oyunda spesifik bir modeli bulunmayan fakat televizyonu açtığınızda büyük olasılıkla bir Amerikan filminde rastlayabileceğiniz SWAT'tir. Bu ct birliğine genelde büyük rehin alma, bombalama veya banka soygunu olaylarını işleyen Amerikan filmlerinde rastlayabilirsiniz.
Bireysel Taktikler
CS oynarken amacınız kesinlikle takımınızın kazanması olmalıdır. Eğer bu oyunu daha çok frage ulaşmak, fraglerinizi saymak için oynayacaksanız kesinlikle yanlış oyunu oynuyorsunuz demektir. Zaten cs dm şeklinde oynamak için fazla yavaş bir oyundur. Eğer dm veya team-dm şeklinde oyunlardan hoşlanıyosanız Half-Life dm, Quake2-3 veya Unreal oynamayı denersiniz dm heyecanını iliklerinize kadar hissedip çok daha memnun olacaksınız. Cs kesinlikle takım çalışması gerektiren ve oynanması gibi oynadığınız zaman ortalıkta dolaşıp frag saymaktan 10 kat daha eğlenceli olabilecek bir oyundur. Zaten, Cs takım oyunu için optimize edilmiş olduğundan, karşınızdaki takım eğer gerçek bir takım oyunu sergileyip oyun senaryosuna uygun oynuyorsa; siz ve takımınız da aynı gelişmeyi göstermediğiniz taktirde bireysel olarak ne kadar iyi oynayan adamlardan kurulu olursanız olun yenilmeye mahkumsunuz demektir.
Oynadığınız haritayı bilin!
Bu tür taktik ağırlıklı bir oyunda en önemli avantajlardan biri de o an oynamakta olduğunuz haritayı biliyor olmanızdır. Fakat tabi ki oturup haritaların planlarını çıkarıp bunları ezberlemenizi beklemiyor kimse sizden. Haritaları öğrenmeniz kesinlikle csyi oynadığınız süreyle bağlantılıdır. Yani cs oynamaya başladığınızda doğal olarak kısa sürede bütün haritaları öğrenemezsiniz fakat yine de bu durum; haritayı tamamen öğrenene kadar ortalıkta turist gibi gezmenizi gerektirmez. Eğer o an oynamakta olduğunuz harita hakkında bilgi sahibi değilseniz; takımınızda yeterli deneyimi ve harita üstünde bilgisi olduğunu düşündüğünüz kişiyi takip edin. Bu sayede hem ona destek vermiş olursunuz hem de haritanın tümünü olmasa bile en azından stratejik noktalarını öğrenmiş olursunuz. Ayrıca, her haritada hem t hem de ct olarak oynamanız da haritayı öğrenmeniz bakımından oldukça faydalı olacaktır. Böylece haritaya iki farklı tarafın gözünden de bakmış olursunuz ve potansiyel çatışma noktalarını, haritada takımlar tarafından izlenen yolları öğrenmeniz de size kesinlikle çok büyük bir avantaj sağlıyacaktır. Zaten ister t ister ct olun herhangi bir haritada izleyebileceğiniz 2-3 farklı rota vardır. Yapacağınız iyi bir tahmin ve o round takımınızı yönlendirmenizle karşı takıma ummadığı bir yerden saldırıp kolay bir zafer de alabilirsiniz.
Saklanarak İlerleyin!
Potansiyel tehlike olan bölgelerde açık alanda fazla dolaşmamaya dikkat edin. Duvardaki çıkıntılar veya yeterli büyüklükteki nesnelerin arkalarına saklanıp siper alarak ve bir güvenli alandan bir diğerine koşarak (aklınızda ct filmlerini canlandırın) ilerleyin. Açık alanda sürekli hareketli olun, sabit ve kolay bir hedef haline gelmeyin. Amacınız daima en düzenli şekilde ve en az hasarı alarak hedefe ulaşmak olmalı. Aynı zamanda sürekli etrafınız kolaçan edin. Kimse arkadan vurulmak istemez